Forfatter: Henrik Schultz <henrik@avs.com> Version: 1.0.2 Dato: 09-04-94
Forfatteren til dette indlaeg har haft praktisk erfaring med at tage en bil med, baade ind i Danmark og ud igen. Jeg har derfor taget paa mig som opgave at proeve at samle alle traadene, baseret paa egen erfaring og hvad der har vaeret fremme paa Dansk Listen.
Har du erfaring i dette omraade, og synes at der er noget jeg har overset,
noget jeg burde naevne, noget jeg er gaaet helt galt i byen med, eller
lignende, saa skriv endelig til mig (henrik@avs.com), og jer skal soerge
for at det kommer med i naeste udgave af OSS.
Jeg er specielt interesseret i selvoplevede erfaringer, idet der jo ofte viser
sig at vaere langt fra skrivebordsteorien til det virkelige liv, men alle
oplysninger modtages med kyshaand.
De fleste af mine egne informationer stammer fra flytning af en bil fra/til
USA, og da de fleste af Dansk Listens medlemmer vist befinder sig i USA,
er det vel meget relevant, men er der andre der har erfaring fra andre lande
saa sig endelig til, og jeg vil tage det med i OSS.
Og saa lige lidt med smaat:
Dette er foerste udgave af mit indlaeg til OSS. Jeg er p.t. bosiddende i
USA, og ved at jeg kommer til at mangle nogle konkrete oplysninger (tal)
i foerste omgang. De vil blive taget med ved en senere lejlighed.
Jeg kan ikke tage ansvar for rigtigheden af oplysninger i denne artikel, selvom jeg naturligvis vil bestraebe mig paa at give saa korrekte, fyldestgoerende og up-to-date oplysninger som muligt. Reglerne for bil import/export aendrer sig hele tiden, ikke bare i Danmark, men i alle lande, ikke mindst nu da EU er kommet paa banen.
Mine egne eksempler baserer sig paa flytning af en personbil fra USA til
Danmark og tilbage igen 6 aar after. Jeg har intet direkte kendskab til
andre former for koeretoejer, motorcykler, busser, campingvogne,
koerestole, rulleskoejter, loebehjul, og hvad der ellers findes af
maerkvaerdigheder med hjul under i denne verden.
Check derfor med officielle myndigheder inden du kaster dig ud i at tage
din droemmebil med dig hjem til Danmark, eller den anden vej.
Og endelig: [saetninger i firkantparantes er mine egne, sikkert temmelig subjektive, betragtninger, som forhaabentlig kun vil medvirke til at stimulere laeselysten!].
Registreringsafgiften udgoer for nye biler groft sagt (det er her at jeg er lidt usikker paa de eksakte tal, fordi de er fornyligt blevet revideret igen)
10% af de foerste 30.000 kr., og derefter 180% af restbeloebet
(der er ogsaa nogle andre mindre fradrag, men de er saa smaa at det sjaeldent har nogen praktisk betydning; jeg vil dog tage dem med naar jeg har faaet fat i de seneste oplysninger).
Eksmplet: bilen der nu har kostet forhandleren 100.000 kr. i indkoeb, koster i registreringsafgift 10% x 30.000 + 180% x (100.000 - 30.000) = 129.000 kr., dvs. den (forhaabentlig stadig lykkelige) ny ejer maa slippe 229.000 kr. for bilen (der jo kostede 50.000 fra fabriken...)
Det er klart at jo dyrere bilen er i indkoeb, des mindre indflydelse vil grundbeloebet have paa afgiften, dvs. 180% skatten slaar haardere til. [Dette er statens maade at beskatte luksusbiler haardere, - at det saa samtidig betyder at der kommer flere mindre, og mindre sikre, biler paa vejene ser man stort paa...]
Efter 1/7-1992 indfoertes et nyt system, hvorefter afgiftsgrundlaget nu skal beregnes efter skoensmaessig vurdering udfra et "tilsvarende koeretoej i samme stand". Det vil sige man raesonnerer som saa: man ser ud paa gaden og finder et tilsvarende koeretoej (samme maerke, model, aargang, motor, udstyr og stand) og bedoemmer hvad dette andet koeretoej er vaerd i reel handel. Ud fra dette regner man baglaens med formlen for at beregne afgiften, og finder saa en "vurderet nypris", og dermed ogsaa afgiften. Det samme beloeb skal der saa betales i afgift paa vores importerede brugte bil.
Endvidere saetter en regel for hvor gammel bilen er ind, idet det lave grundbeloeb (af hvilket der kun beregnes en lav procentsats) saettes ned des aeldre bilen er. Det fulde beloeb pa 30.000 kr. goer sig kun gaeldende for biler op til 12 maaneder gamle, derefter trappes det ned til nogle faa 1000 kr. ved 6 aar og aeldre. Sagt med andre ord: des aeldre bilen er, des mere skal der procentuelt betales i afgift. [Dette er et udslag af statens forsoeg paa at undgaa at de danske veje bliver overrendt med gamle biler.]
Dette vil reelt sige, at des daarligere stand bilen er i, des lavere vil handelsprisen vaere og dermed ogsaa den vurderede afgift. [Hvilket er i direkte modstrid med det ovennaevnte forsoeg paa at undgaa biler i daarlig stand!]
Rent praktisk udmoentes denne vurderingsforretning i at man foerst betaler et skoensmaessigt ansat beloeb til Told&Skat (baseret paa et gennemsnit af koeretoejer), og dernaest koerer man ud til et bestemt distriktstoldkammer hvor 2 eller 3 vurderingsmaend tager bilen i oejesyn. (Loven foreskriver 3 bestemte slags personer, bl.a. een med teknisk indblik, men ifgl. forlydender foelges dette vist ikke praksis...) Man kan saa risikere at betale lidt mere eller faa lidt tilbage fra Told&Skat. [Husk blot at Told&Skat har fat i den lange ende her...]
[Dette system er i virkeligheden temmeligt snedigt, - set fra statskassens syspunkt vel og maerke! For alle de biler der idag koerer rundt paa de danske veje var jo oprindelig beskattet efter de gamle regler, og derfor besidder en kunstig hoej brugtvognspris, der dermed har indvirkning paa hvorledes tilsvarende biler vurderes efter de nye regler. Det er naesten cirklen uden ende. Naa, det er min formodning at prisnivauet over en aarraekke vil dale, hvilket den danske stat ogsaa snart bliver noedt til at indse med EU paa fremmarch.]
Dog slipper man for at betale told og moms ved indfoerslen gennem frihavnen, hvilket betyder 37.5% sparet paa det man har givet for bilen i udlandet.
Det er en forudsaetning for at kunne indfoere en bil som flyttegods, at man har haft bilen registreret og anvendt i udlandet i mindst 6 mdr.
Man kan vaelge at lade bilen blive i udlandet, og saa faa en tilsvarende bil beskattet i Danmark uden at skulle betale told og moms. Har man f.ex. koert rundt i en BMW i USA, kan det formentlig svare sig at lade den blive i Guds Land og finde en tilsvarende i Tyskland og selv koere den hjem.
Der er ogsaa en variant, som til mit kendskab ihvertfald kan anvendes af personer med fremmed statsborgeskab, nemlig at bringe bilen med ind og betale en lav procentuel afgift hvert kvartal, og betale resten efter 3 aar. Hvorvidt dette ogsaa lader sig goere for danskere med midlertidigt ophold hjemme i Danmark er jeg uvidende om.
Der er vaerd at notere sig, at de 10% i told og 25% i moms der blev betalt ved indfoerslen, IKKE bliver refunderet! Dog skal man ikke betale told og moms igen, hvis man en dag bringer det samme koeretoej med hjem til Danmark igen. [Dette synes jeg er rigtig stygt, taget i betragtning at ved al anden normal handel bliver momsen refunderet ved koeb!] Tilbagebetaling af registreringsafgift kan heller ikke finde sted.
En privat importeret bil skal altid synes hos Statens Bilinspektion inden der kan saettes nummerplader paa. Den oprindelige typegodkendelse bliver her anvendt som grundlag.
Mange gange vil fabrikerne dog soege at tilpasse modellerne til de forskellige markeder, saa det kun er et minimum af ting (hvis nogen overhovedet) der skal aendres. Statens Bilinspektion er (med rette) frygtet af mange, men de er faktisk meget hjaelpsomme med oplysninger af denne art.
F.ex. havde de ogsaa min '71 Corvette i arkivet. Bilinspektionen ringede tilbage til mig, og oplyste 5 krav: der skulle vaere 'sealed beam' asymmetriske forlygter [i USA bruger man nogle latterlige lygter!], sikkerhedsselen skulle vaere godkendt efter en bestemt SAE norm (hvilket fremgaar af en label paa selve selen naar den rulles helt ud), der skulle vaere gule sideblink, baglygterne maatte ikke blinke roedt men gult, og forblinket maaette ikke vaere hvidt men gult. Alt i alt en beskeden liste, der kun kostede godt 1000 kr i nye Hella lygter og et par andre smaating, og saa en dags tid hjemme i garagen. Dette er nu et meget typisk saet krav for en amerikanerbil. [Dette var for en bil fra 1971, - kravene er skaerpet vaesentligt sidenhen, men omvendt er amerikanerne ogsaa begyndt at bygge bedre biler.]
En af mine amerikanske venner infoerte en (90?) Honda CRX til Danmark i forbindelse med en udstationering for vores firma. Hans stoerste udgift bestod ogsaa i et saet nye forlygter, men de maatte bestilles hjem fra Honda importoeren og var hundedyre. Jeg mener at han maatte af med naesten 7.000 kr. inden han var klar til syn. Han er i Danmark i ihvertfald 3 aar, og betaler kun en lav 3% afgift hvert kvartal.
En kendt sag er at alle nye biler siden 1973 skulle koere paa blyfri benzin, og det er idag naesten en praktisk umulighed at opdrive benzin med bly i USA. Det gaar faktisk saa vidt, at hvis du har en bil der har koert paa blyet benzin i Danmark, men kravene for den paagaeldende model i USA foreskrev koersel paa blyfri benzin med katalysator, saa glem alt om at tage bilen med! Der vil stadig sidde bly i motoren som vil forurene, - og det er faktisk noget der bliver testet for.
Papirarbejdet med DOT og EPA er ret omfattende (jeg fik 17 sider blanketter!), men det er typisk noget som shipping firmaet vil soerge for at tilsende ejeren, idet det er noget der skal vaere paa plads naar bilen naar frem til toldhavnen hvor den skal indfoeres i USA. Det er toldmyndighederne der foretager den foerste vurdering af om EPA's krav er opfyldt.
Hvis bilen skal aendres for at komme i overensstemmelse med EPA's krav, vil toldvaesenet ofte opkraeve et "bond", dvs. en slags kaution for at bilen bliver bragt i orden inden 3 mdr og indbragt til "inspection", hvorefter pengene bliver tilbagebetalt. Dette "bond" kan gaa helt op til 100% af bilens vaerdi, saa pas paa at du ikke lige pludselig staar og mangler $10-20.000!
Der skal ikke betales told eller skat af biler der indfoeres som flyttegods i USA. Ej heller eksisterer der nogen form for registreringsafgift! Dog er der en afgift at tage i betragtning, nemlig at der skal betales "state sales tax" (3-10%) af det bilen sidst blev solgt for naar den skal indregistreres. Dette kan godt komme som en uforudset udgift for nogle.
Bilen skal synes paa en officielt godkendt "inspection station", som i nogle stater er et privat vaerksted (f. ex. her i Massachusetts hvor jeg bor), der saa naturligvis tilbyder at rette de ting der ikke er i orden. [- og det er jo lidt som at saette ulven til at vogte faar!] Naar alt er i orden bliver bilen forsynet med en "sticker" til at saette i forruden, den gaelder i 2 aar, saa skal bilen synes igen (yep, der er periodisk syn af alle koeretoejer i USA).
Det er vaerd at bemaerke at USAs toldmyndigheder forlanger at bilens
undervogn er blevet hoejtryksrenset med varm damp, for at fjerne al olie
der maatte sidde eller dryppe.
Man skal indsende et bevis (faktura med erklaering paa engelsk) paa dette
til de amerikanske toldmyndigheder sammen med de andre papirer. Normalt er
det dog noget som shipping firmaet vil vide at minde een om.
I Tyskland er jeg bekendt med at bl. a. automatisk koerelys (som er en god ting at have i Danmark) ikke er tilladt, og forlygterne skal vaere verticalt justerbare. Jeg er ikke bekendt med skatteforholdende der eller andre steder.
Der er pricipielt to maader at faa den med et skib, enten paa aabent daek, eller i en aflaast container. Det sidste er afgjort dyerere, da ikke engang en lille 20 fods container normalt bliver fyldt op af en bil, og da man betaler for rumindhold, ikke vaegt, betaler man bare for en masse luft. Omvendt er bilen bedre beskyttet mod vind og vejr og saltvand end hvis den staar paa aabent daek. Dette kan vaere en vaesentlig faktor hvis man f. ex. vil tage en Ferrari hjem, og ikke vil risikere at faa ridser i lakken.
Ved flytninger af hele sit bohave, kan man gerne faa en bil med i containeren, og da det igen gaar efter rumindhold, betyder det ikke saa meget at man smider et tons metal eller mere med ind. Dette var min erfaring da jeg flyttede til USA.
Statens Bilinspektion oplyser om tekniske krav ved indfoersel af biler.
EPA is USA har et 800 nummer hvor man kan faa svar paa spoergsmaal om import af biler til USA. [ja, jeg skal nok proeve at finde det frem igen...!]
Forrige kapitel
Nęste kapitel
Indholdsfortegnelse
Dansk OSS
Copyright 1996, All rights reserved